Vad betyder frågan om rengöringsplattor?

Om rengöringsplattor och GetCompliant

Det är inget lagkrav att ta prover men vill man följa Servicehandelns branschriktlinjer till punkt och pricka så ska man såklart göra det. Problemet är att man då måste köpa sk. rengöringsplattor från någon t.ex. http://www.food-diagnostics.se/pages/produkter/hygien/rengoringskontroll.html. Det är meckigt och kostar pengar.  Rengöringsprover var stort för några år sen men jag tror Miljö & Hälsa taggat ner betydligt sen dess. Värdet av analyserna är omtvistat och drevs mer som en extra försäljning från laboratorier och hygienkonsulter. Gör du rent med vatten och rengöringsmedel och ytan därefter är visuellt ren så räcker det. Det går helt enkelt inte att göra så mycket mer.

Gör man sin “vanliga” rengöringskontroll ordentligt, d.v.s. de frågor som ligger under “Hygienrond”, och gärna dokumenterar sin fina rengöring med bilder på att det verkligen är rent, så kan man med gott samvete ta bort kontrollen.

Om Miljö & Hälsa inte är nöjda så lägger man bara till kontrollen igen och tar det därifrån.